Słodkie ziemniaki pieczone z imbirem i miodem

    Słodkie ziemniaki pieczone z imbirem i miodem

    19polubień
    55min.


    Zrobione przez 130 osób

    Świeży imbir, kardamon i słodkie ziemniaki wypełnią Twój dom aromatem jesieni i zwabią rodzinę do stołu.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1300 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
    • 120 ml (1/2 szkl.) miodu
    • 3 łyżki startego świeżego imbiru
    • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
    • 1 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. W dużej misce wymieszać słodkie ziemniaki, miód, imbir, olej z orzechów włoskich, kardamon i pieprz. Przełożyć wszystko do dużej brytfanny lub żeliwnej patelni.
    3. Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po czym przemieszać, by odsłonić kawałki ze spodu. Piec przez kolejne 20 minut, aż będą miękkie i na wierzchu skarmelizowane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Bardzo fajny przepis. Polecam! - 04 kwi 2013

    AniaŚliwa
    autor:
    1

    Przepis super, ale bardzo ostre nam to wyszło. Spróbujemy kolejnym razem z mniejszą ilością imbiru. - 05 sie 2015

    autor:
    0

    - - 16 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis