Kluski do zupy

    Kluski do zupy

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 101 osób

    Bardzo prosty i szybki sposób na pyszne kluski. Najlepiej smakują ugotowane w rosole!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 3 łyżki masła lub margaryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 60 ml (1/4 szklanki) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać mąkę z solą. Tłuszcz pokroić i posiekać wraz z mąką wymieszaną z solą. Można do tego celu użyć widelca lub dwóch noży. Dodać wodę i wymieszać całość, aby powstało miękkie ciasto.
    2. Na posypanej mąką powierzchni bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pokroić w paski szerokości 2 cm. Odrywać od pasków kawałki długości 2,5 cm i wrzucać do delikatnie gotującego się bulionu.
    3. Gotować przez 10 minut bez przykrycia, a następnie przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Podawać w rosole z mięsem kurczaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis