Pierś z kurczaka z dzikim ryżem i szparagami

    Pierś z kurczaka z dzikim ryżem i szparagami

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 128 osób

    Szybka i prosta potrawa ze smażonej piersi kurczaka podanego na dzikim lub długoziarnistym ryżu. Jeśli świeże szparagi są akurat niedostępne, można je zastąpić zielonym groszkiem w strąkach lub zieloną fasolką szparagową. Sos hoisin to brązowy słodko-kwaśny sos na bazie soi bardzo popularny w kuchni chińskiej. Na pewno dostaniecie go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 podwójny filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę
    • 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
    • 225 g zielonych szparagów
    • 3 łyżki sosu hoisin
    • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
    • 1 łyżka brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Szparagi pokroić na kawałki długości 2,5 cm, a twarde końce odciąć i wyrzucić. W małej miseczce wymieszać sos hoisin z brązowym cukrem; odstawić. Ugotować ryż lub podgrzać ugotowany i trzymać w cieple.
    2. Rozgrzać wok na dość dużym ogniu. Gdy będzie gorący, wlać rozprowadzając wzdłuż brzegów 1 łyżkę oleju. Smażyć szparagi cały czas mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z woka i trzymać w cieple. Dobrze rozgrzać wok.
    3. Gdy wok będzie bardzo gorący dodać dwie łyżki oleju i kawałki kurczaka, a następnie smażyć, stale mieszając, aż kurczak przestanie być różowy. Dodać podsmażone szparagi i sos hoisin z cukrem, a następnie smażyć stale mieszając, aż kawałki kurczaka dobrze pokryją się sosem. Podawać na gorącym ryżu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis