Marokańska zupa z soczewicą

    Marokańska zupa z soczewicą

    33polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 535 osób

    Gęsta, smaczna i pożywna zupa, świetna podczas zimy! Podawać z chlebem pitta lub z grzankami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 posiekane cebule
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 200 g (1 szkl.) czerwonej soczewicy
    • 450 g ciecierzycy w puszce, odsączonej
    • 530 g fasoli jaś
    • 400 g krojonych pomidorów w puszce
    • 65 g pokrojonej w kostkę marchewki
    • 60 g posiekanego selera naciowego
    • 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala
    • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. W dużym garnku podsmażyć na tłuszczu cebulę, czosnek i imbir przez około 5 minut.
    2. Dodać wodę, soczewicę, ciecierzycę, białą fasolę, pomidory, marchewkę, seler, garam masalę, kardamon, pieprz cayenne i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny lub dłużej, aż soczewica będzie miękka.
    3. Zmiksować połowę zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka, wymieszać i podawać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Cintra
    autor:
    3

    Pyszna zupa, bardzo sycąca i aromatyczna. - 26 sty 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Dodałam też koncentratu pomidorowego, no i robiłam na wywarze ze skrzydełek Zupka fajna ale bardzo łatwo się przypala - 02 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis