Zupa miso

    Zupa miso

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 351 osób

    Daszi to podstawowy bulion japoński, który przygotowuje się z kelp (wodorostów) i suchego bonito (ryby). Można użyć białej, żółtej lub czerwonej pasty miso. Żółta jest słodka i kremowa, a czerwona mocna w smaku i bardziej słona. Ja ją uwielbiam, ale sami spróbujcie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki daszi w proszku
    • 4 szklanki wody
    • 3 łyżki pasty miso
    • 225 g tofu jedwabistego, pokrojonego w kostkę
    • 2 cebulki dymki, posiekane po przekątnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W średniej patelni na średnim ogniu połączyć daszi w proszku z wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i wmieszać pastę miso. Dodać tofu, a następnie posiekaną cebulkę. Lekko gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis