Włoska zupa z "Jasiem" i pancettą

    Włoska zupa z "Jasiem" i pancettą

    Zapisz do ulubionych


    Zrobione przez 51 osób

    Zupa bardzo przypomina zupę minestrone, tylko nie zawiera pomidorów. Na koniec posypać startym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 170 g włoskiego boczku pancetta
    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 165 g czerwonej cebuli, posiekanej
    • 120 g selera naciowego, posiekanego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka posiekanej szałwi
    • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
    • 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
    • 2 kg fasoli jaś, opłukanej i osuszonej
    • 225 g makaronu muszelki
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania

    1. W 8-litrowym garnku podsmażyć pancettę na tłuszczu aż będzie miękka. Dodać cebulę i seler, smażyć mieszając przez około 5 minut. Wmieszać szałwię, 1 łyżeczkę soli i czarny pieprz. Dodać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
    2. Ugotować makaron w 4-litrowym garnku z 1 łyżeczką soli aż będzie al dente. Osączyć i dodać do zupy.
    3. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i startym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis