Słodkie babeczki z jabłkami i bananami

    Słodkie babeczki z jabłkami i bananami

    13polubień
    45min.


    Zrobione przez 402 osoby

    Słodkie babeczki pachną tak dobrze, jak i smakują. Jest to stary polski przepis od jednego z najlepszych piekarzy z Milwaukee!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    • 130 g tłuszczu do pieczenia
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 60 ml maślanki
    • 220 g puree z dojrzałych bananów
    • jabłka - obrane, bez środka i starte

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić i posypać mąką 24 kubeczki do robienia mufinek lub użyć kubeczki papierowe. Przesiać razem mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć tłuszcz do pieczenia z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na raz, a następnie nadal mieszając dodać wanilię i maślankę. Dodać mieszaninę mąki, mieszając, aż wszystko się połączy. Delikatnie wmieszać banany i jabłka. Wypełnić pół każdej foremki.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut lub kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis