Knedle ze śliwką węgierką

    Knedle ze śliwką węgierką

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie, które można serwować łakomczuchom od rana do wieczora.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 25 dkg mąki ziemniaczanej
    • 75 dkg śliwki węgierki
    • 5 dkg mąki do formowania
    • sól do smaku
    • cynamon do smaku
    • 15 dkg cukru
    • 1/2 kostki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Umyte i osączone śliwki rozciąć i wyjąć pestki.
    2. Obrane ziemniaki ugotować i przestudzone zemleć w maszynce. Dodać jaja, mąkę, szczyptę soli i zarobić ciasto.
    3. Z wyrobionego ciasta uformować wałek. Odkrawać nożem po kawałku ciasta, spłaszczyć dłonią, położyć śliwkę posypaną cukrem i cynamonem i uformować zgrabną kulę.
    4. Okrągłe knedelki ze śliwkami ugotować. Polać stopionym masłem i posypać cukrem.

    rada

    Knedle możemy też podać polane śmietaną i posypane cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis