Filety z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

  • 1komentarz
  • 9polubień
  • 1godz.

Szybki i łatwy przepis, a dzieciaki wprost uwielbiają tego kurczaka. Jeśli piecze się go w małym naczyniu, kurczak jest bardziej soczysty.

Mary Bane

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 120 ml (1/2 szklanki) miodu
  • 120 ml (1/2 szklanki) musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Posypać filety z kurczaka solą i pieprzem i włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia wielkości 22x32 cm. W małej miseczce dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką i pietruszką. Połową mieszaniny polać kurczaka i rozsmarować, żeby dobrze pokryć filety.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Przewrócić filety na drugą stronę i posmarować pozostałą połową marynaty. Piec przez dodatkowe 10-15 minut, aż kurczak będzie upieczony, a wyciekające soki będą przejrzyste. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby filety ostygły.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

ola_
autor:
13

Mi wyszedł słodko-gorzki ten kurczak, bardzo intensywny smak... mi średnio przypadł do gustu - 17 cze 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie