Filety z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

    Filety z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

    20polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2372 osoby

    Szybki i łatwy przepis, a dzieciaki wprost uwielbiają tego kurczaka. Jeśli piecze się go w małym naczyniu, kurczak jest bardziej soczysty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 filetów z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 120 ml (1/2 szklanki) miodu
    • 120 ml (1/2 szklanki) musztardy
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Posypać filety z kurczaka solą i pieprzem i włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia wielkości 22x32 cm. W małej miseczce dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką i pietruszką. Połową mieszaniny polać kurczaka i rozsmarować, żeby dobrze pokryć filety.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Przewrócić filety na drugą stronę i posmarować pozostałą połową marynaty. Piec przez dodatkowe 10-15 minut, aż kurczak będzie upieczony, a wyciekające soki będą przejrzyste. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby filety ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    16

    Mi wyszedł słodko-gorzki ten kurczak, bardzo intensywny smak... mi średnio przypadł do gustu - 17 cze 2012

    DomiM
    autor:
    2

    Świetny przepis! do miodu dodałam musztardę dijon wraz z ziołami prowansalskimi i ostrą papryką - wyszło znakomite! warto lekko naciąć kurczaka żeby sos mógł wpłynąć do środka. polecam z pieczonymi ziemniakami! - 23 sty 2016

    autor:
    2

    ola- możliwe że dodałaś za dużo pietruszki pietruszka czasami daje taki gorzkawy efekt - 17 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis