Łatwy kurczak z czosnkiem i rozmarynem

    Łatwy kurczak z czosnkiem i rozmarynem

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 215 osób

    Bardzo prosty przepis na pieczone piersi z kurczaka, który stworzyłam specjalnie dla mojego męża! Smakuje wspaniale na ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżki suszonego rozmarynu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Filety z kurczaka pokryć czosnkiem, a następnie posypać rozmarynem, polać sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22x32 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut lub do czasu, gdy wyciekające soki będą przejrzyste (czas pieczenia zależy od grubości filetów).

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis