Domowy rosół z kury
1 / 1 Zdjęcie:  Maralena Howard
Następne

Domowy rosół z kury

Domowy rosół z kury jest dobry i dla ciała i dla duszy! Ale nie musisz być chory, żeby sobie na niego zasłużyć - więc ugotuj go sobie już dziś.

Jill

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 marchewki przekrojone na pół
  • 4 łodyżki selera naciowego przekrojone na pół
  • 1 duża cebula przekrojona na pół
  • woda (tyle, aby przykryć warzywa)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, marchew, selera i cebulę, a następnie zalać zimną wodą. Nie przykrywać garnka i doprowadzić wodę do delikatnego wrzenia. Gotować, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości. Co jakiś czas zbierać pianę (szumowinę) z bulionu.
  2. Wyjąć wszystko z garnka. Przecedzić bulion na sicie. Oddzielić kości od mięsa, pokroić drobno marchew, seler i cebulę. Doprawić bulion solą, pieprzem i vegetą. Dodać do garnka mięso, marchew, seler i cebulę, wymieszać i podawać.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie