Domowy rosół z kury

    Domowy rosół z kury

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 189 osób

    Domowy rosół z kury jest dobry i dla ciała i dla duszy! Ale nie musisz być chory, żeby sobie na niego zasłużyć - więc ugotuj go sobie już dziś.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    • 4 marchewki przekrojone na pół
    • 4 łodyżki selera naciowego przekrojone na pół
    • 1 duża cebula przekrojona na pół
    • woda (tyle, aby przykryć warzywa)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, marchew, selera i cebulę, a następnie zalać zimną wodą. Nie przykrywać garnka i doprowadzić wodę do delikatnego wrzenia. Gotować, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości. Co jakiś czas zbierać pianę (szumowinę) z bulionu.
    2. Wyjąć wszystko z garnka. Przecedzić bulion na sicie. Oddzielić kości od mięsa, pokroić drobno marchew, seler i cebulę. Doprawić bulion solą, pieprzem i vegetą. Dodać do garnka mięso, marchew, seler i cebulę, wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    przed włozeniem do garnka dobrze jest pokroi kurczaka. - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis