Zaloguj się Zarejestruj się

Udka z kurczaka w delikatnym sosie

Skarmelizowana cebula nadaje temu kurczakowi bardzo przyjemny, łagodny smak. To wspaniały przepis, który dostałam od swojej babci. Jest bardzo prosty, a kurczak wychodzi znakomity! Można go podać z ziemniakami polanymi tym samym sosem.

Annmarie Olscamp

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 udka z kurczaka (bez skóry)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 475 ml (2 szklanki) wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. W dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Podsmażyć po obydwu stronach na brązowy kolor (ok. 10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodać posiekaną cebulę i wymieszać całość, podsmażając około 5 minut. Dodać 2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu aż cebula się skarmelizuje i powstanie sos.
  3. Dusić przez około 30 minut. Gdyby sos za szybko parował należy dodać więcej wody. Kiedy kurczak będzie gotowy wyjąć go z patelni i ułożyć na talerzu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie