Udka z kurczaka w delikatnym sosie

    Udka z kurczaka w delikatnym sosie

    16polubień
    55min.


    Zrobione przez 107 osób

    Skarmelizowana cebula nadaje temu kurczakowi bardzo przyjemny, łagodny smak. To wspaniały przepis, który dostałam od swojej babci. Jest bardzo prosty, a kurczak wychodzi znakomity! Można go podać z ziemniakami polanymi tym samym sosem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 udka z kurczaka (bez skóry)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 duża cebula drobno posiekana
    • 475 ml (2 szklanki) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać kurczaka. Podsmażyć po obydwu stronach na brązowy kolor (ok. 10 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    2. Dodać posiekaną cebulę i wymieszać całość, podsmażając około 5 minut. Dodać 2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu aż cebula się skarmelizuje i powstanie sos.
    3. Dusić przez około 30 minut. Gdyby sos za szybko parował należy dodać więcej wody. Kiedy kurczak będzie gotowy wyjąć go z patelni i ułożyć na talerzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis