Kurczak w sosie bazyliowym

    Kurczak w sosie bazyliowym

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 253 osoby

    To bardzo szybki sposób na smakowitego kurczaka. Sos łączy wspaniały smak parmezanu i bazylii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 25 g (1/4 szklanki) bułki tartej
    • 1/2 kg filetów z piersi kurczaka
    • 3 łyżki masła
    • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
    • 235 ml (1 szklanka) śmietany tortowej
    • 1 słoik (115 g) papryczek pimento, drobno posiekanych (lub innych słodkich papryczek marynowanych)
    • 40 g (1/2 szklanki) startego sera parmezan
    • 10 g (1/4 szklanki) świeżej bazylii drobno posiekanej
    • 1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Mleko wlać do płytkiej miseczki, a do osobnej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka najpierw w mleku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni, na średnim ogniu smażyć kurczaka po obu stronach na maśle lub margarynie, aż wyciekający sok będzie klarowny. Zdjąć z patelni i przechowywać w cieple.
    2. Do patelni wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wymieszać, aby przypalone cząstki kurczaka odkleiły się od patelni. Wmieszać śmietanę i papryczkę, zagotować i mieszać gotując przez minutę. Zmniejszyć ogień, dodać parmezan, bazylię i pieprz. Dokładnie podgrzać całość, stale mieszając. Przed podaniem polać kurczaka sosem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis