Barszcz ukraiński

    Barszcz ukraiński

    4polubienia


    Zrobione przez 14 osób

    Jeśli ktoś lubi buraki to ta zupa będzie jego ulubioną! Trzeba poświęcić na nią trochę czasu, ale warto! Wydaje mi się, że zupa jest o wiele lepsza, gdy wszystkie warzywa gotuje się osobno. Jednak jeśli ktoś nie ma czasu, wtedy można ugotować wszystkie warzywa razem. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 200 g (1 szkl.) białej fasolki nerkowatej
    • 4 średnie buraki, obrane i starte na tarce
    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 4 duże marchewki, starte na tarce
    • 700 ml (3 szkl.) wody
    • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 470 ml (2 szkl.) wody
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1000 ml (4 szkl.) wody
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • 1000 ml (4 szkl.) wywaru warzywnego
    • 1/2 szkl. suchych płatków ziemniaczanych
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki octu

    Sposób przygotowania

    1. Wlać do garnka 6 szklanek wody i fasolę i gotować na wolnym ogniu przez godzinę aż fasola zacznie się rozpadać. Fasola powinna być przykryta wodą przez cały czas gotowania. Odstawić wodę z fasolą, aby dolać ją później do barszczu.
    2. Włożyć starte buraki do garnka i wlać 6 szklanek wody. Gotować buraki aż będą miękke, ale nie rozgotowane. Zachować wodę z burakami, aby połączyć później z pozostałymi składnikami.
    3. Obrać i zetrzeć marchewkę, włożyć do osobnego garnka z 3 szklankami wody. Gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić wodę razem z marchewką, aby później dodać do barszczu.
    4. W osobnym garnku z 2 szklankami wody ugotować ziemniaki. Ugnieść ziemniaki i odstawić.
    5. Do osobnego garnka wrzucić posiekanego selera, cebulę, paprykę, czosnek, 4 szklanki wody i bulion drobiowy i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą lekko miękkie. Następnie przełożyć warzywa do garnka z burakami.
    6. Dodać do garnka z warzywami fasolę, marchewkę i ziemniaki. Teraz dodać wywar warzywny, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać suche płatki ziemniaczane, pieprz, sos sojowy, koperek, cukier, ocet i gotować przez kolejne 5 minut. Jeśli barszcz będzie za gęsty dodać dodatkową porcję wody i gotować kolejne 2 minuty. Przyprawić do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MariaRatajczak
    2

    BARDZO PRACOCHLONNY,W/G PRZEPISU ,MOJEJ MAMY I BABCI PRZYGOTOWANIE BARSZCZU 10 MINUT, A POTEM GOTOWANIE. - 26 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis