Barszcz ukraiński

    (15)

    Jeśli ktoś lubi buraki to ta zupa będzie jego ulubioną! Trzeba poświęcić na nią trochę czasu, ale warto! Wydaje mi się, że zupa jest o wiele lepsza, gdy wszystkie warzywa gotuje się osobno. Jednak jeśli ktoś nie ma czasu, wtedy można ugotować wszystkie warzywa razem. Smacznego!


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 200 g (1 szkl.) białej fasolki nerkowatej
    • 4 średnie buraki, obrane i starte na tarce
    • 1400 ml (6 szkl.) wody
    • 4 duże marchewki, starte na tarce
    • 700 ml (3 szkl.) wody
    • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 470 ml (2 szkl.) wody
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1000 ml (4 szkl.) wody
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • 1000 ml (4 szkl.) wywaru warzywnego
    • 1/2 szkl. suchych płatków ziemniaczanych
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki octu

    Sposób przygotowania

    1. Wlać do garnka 6 szklanek wody i fasolę i gotować na wolnym ogniu przez godzinę aż fasola zacznie się rozpadać. Fasola powinna być przykryta wodą przez cały czas gotowania. Odstawić wodę z fasolą, aby dolać ją później do barszczu.
    2. Włożyć starte buraki do garnka i wlać 6 szklanek wody. Gotować buraki aż będą miękke, ale nie rozgotowane. Zachować wodę z burakami, aby połączyć później z pozostałymi składnikami.
    3. Obrać i zetrzeć marchewkę, włożyć do osobnego garnka z 3 szklankami wody. Gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawić wodę razem z marchewką, aby później dodać do barszczu.
    4. W osobnym garnku z 2 szklankami wody ugotować ziemniaki. Ugnieść ziemniaki i odstawić.
    5. Do osobnego garnka wrzucić posiekanego selera, cebulę, paprykę, czosnek, 4 szklanki wody i bulion drobiowy i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą lekko miękkie. Następnie przełożyć warzywa do garnka z burakami.
    6. Dodać do garnka z warzywami fasolę, marchewkę i ziemniaki. Teraz dodać wywar warzywny, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać suche płatki ziemniaczane, pieprz, sos sojowy, koperek, cukier, ocet i gotować przez kolejne 5 minut. Jeśli barszcz będzie za gęsty dodać dodatkową porcję wody i gotować kolejne 2 minuty. Przyprawić do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (15)

    Komentarze po polsku (1)

    MariaRatajczak
    2

    BARDZO PRACOCHLONNY,W/G PRZEPISU ,MOJEJ MAMY I BABCI PRZYGOTOWANIE BARSZCZU 10 MINUT, A POTEM GOTOWANIE.  -  26 paź 2012

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis