Skrzydełka z kurczaka na ostro

    Skrzydełka z kurczaka na ostro

    12polubień
    2godz.


    Zrobione przez 3031 osób

    Skrzydełka tak zrobione są bardzo podobne do pikantnych skrzydełek podawanych w popularnej sieci restauracji amerykańskich. Jeśli ktoś raz ich spróbował i polubił, polubi także tę wersję.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 

    • 1 l oleju do głębokiego smażenia
    • 50 g masła
    • 60 ml (3/4 szkl.) ostrego sosu chili
    • szczypta czarnego mielonego pieprzu
    • szczypta czosnku granulowanego
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki papryki
    • 3/4 łyżeczki ostrego pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 10 skrzydełek kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do 190°C. Oleju powinno być tyle, aby skrzydełka były w nim całkowicie zanurzone, czyli około 2,5 cm głębokości. W małym rondelku na małym ogniu roztopić masło i połączyć z ostrym sosem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy masło się roztopi, a składniki dobrze się razem wymieszają, zdjąć z ognia i pozostawić do podania.
    2. W małej misce wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem cayenne. Włożyć skrzydełka do dużego nieporowatego szklanego naczynia lub miski i posypać mąką z przyprawami tak, by się nią równomiernie pokryły. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60 do 90 minut.
    3. Smażyć panierowane skrzydełka w gorącym oleju przez 10 do 15 minut, aż zaczną miejscami brązowieć. Usmażone przełożyć do miski, zalać przygotowanym pikantnym sosem i wymieszać. Podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    - - 28 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis