Skrzydełka z kurczaka na ostro

  • 1komentarz
  • 10polubień
  • 2godz.

Skrzydełka tak zrobione są bardzo podobne do pikantnych skrzydełek podawanych w popularnej sieci restauracji amerykańskich. Jeśli ktoś raz ich spróbował i polubił, polubi także tę wersję.

Kelly

Składniki

ilość sztuk: 5 

  • 1 l oleju do głębokiego smażenia
  • 50 g masła
  • 60 ml (3/4 szkl.) ostrego sosu chili
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki papryki
  • 3/4 łyżeczki ostrego pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 skrzydełek kurczaka

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do 190°C. Oleju powinno być tyle, aby skrzydełka były w nim całkowicie zanurzone, czyli około 2,5 cm głębokości. W małym rondelku na małym ogniu roztopić masło i połączyć z ostrym sosem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy masło się roztopi, a składniki dobrze się razem wymieszają, zdjąć z ognia i pozostawić do podania.
  2. W małej misce wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem cayenne. Włożyć skrzydełka do dużego nieporowatego szklanego naczynia lub miski i posypać mąką z przyprawami tak, by się nią równomiernie pokryły. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60 do 90 minut.
  3. Smażyć panierowane skrzydełka w gorącym oleju przez 10 do 15 minut, aż zaczną miejscami brązowieć. Usmażone przełożyć do miski, zalać przygotowanym pikantnym sosem i wymieszać. Podać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

bartolomeo
autor:
1

28 lis 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie