Niemiecka zupa z soczewicy

    Niemiecka zupa z soczewicy

    4polubienia
    8godz.10min.


    Zrobione przez 121 osób

    Świetna zupa z soczewicy, która jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień! Można ją zamrozić. Podawać z grzankami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g (2 szkl.) suchej brązowej soczewicy, opłukanej i osączonej
    • 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
    • 1 liść laurowy
    • 130 g (1 szkl.) posiekanej marchewki
    • 120 g (1 szkl.) posiekanego selera naciowego
    • 160 g (1 szkl.) posiekanej cebuli
    • 135 g (1 szkl.) wędliny pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżeczka sosu Worcester
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
    • 5 kropli ostrego sosu paprykowego
    • 1/4 łyżeczki kminku
    • 1/2 łyżeczki soli selerowej
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8godz.  ›  Gotowe w: 8godz.10min. 

    1. Umieścić soczewicę w 5 litrowym wolnowarze. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, marchewkę, seler, cebulę i wędlinę. Przyprawić sosem Worcester, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, ostrym sosem, kminkiem, solą, natką pietruszki i pieprzem.
    2. Gotować w wolnowarze w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis