Gazpacho andaluzyjskie

    Gazpacho andaluzyjskie

    7polubień
    15min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Prosto z Hiszpani! Bardzo prosty i smaczny przepis. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 2 l (8 szkl.) wody
    • 8 dużych pomidorów, obranych, oczyszczonych z pestek i posiekanych
    • 40 g (1/4 szkl.) drobno posiekanej cebuli
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 ogórek, obrany i drobno posiekany
    • 1 zielona papryka, rozgnieciona
    • 1 czerstwa bułka francuska, pokrojona w kostkę 3 cm
    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 60 ml (1/4 szkl.) octu winnego
    • 1/8 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużym garnku połączyć wodę z pomidorami, bułką i oliwą. Odstawić.
    2. W blenderze zmiksować cebulę, czosnek, ogórek i zieloną paprykę, aby powstała pasta. Wrzucić wszystko do garnka.
    3. Przy użyciu miksera ręcznego miksować wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodać ocet i przyprawić solą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis