Opłukać kurczaka i wytrzeć do sucha. Zetrzeć skórkę z cytryny. Pozostałą cytrynę pokroić w ćwiartki odstawić na bok. Zmiksować masło ze tartą skórką cytryny, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym rozmarynem.
Włóż rękę pod skórę kurczaka na piersi, jak również naciągnij "kieszonki" mięszy nogami i skrzydełkami. Nabierz mieszankę masła z rozmarynem na palce i rozprowadź pod skórą piersi, nóg i skrzydeł. (Zachować 1/4 mieszanki masła i wetrzeć na wierzch skóry).
Przyprawić środek kurczaka solą, pieprzem i papryką. Włożyć również ćwiartki cytryny, gałązki rozmarynu i pokrojony na plasterki czosnek. Związać nogi sznurkiem kuchennym, aby całość zabezpieczyć.
Umieścić kurczaka na blaszce piersią do góry i włożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut, aż wypływające soki będą przezroczyste. Wyciągnąć ze środka "nadzienie" i podawać.