Mocno czosnkowy kurczak pieczony

    Mocno czosnkowy kurczak pieczony

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 107 osób

    Soczysty kurczak pieczony w aromatycznym rozmarynie, czosnku i cytrynie.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 (1,3 kg) cały kurczak
    • 225 g masła w temeperaturze pokojowej
    • 1 cytryna
    • 25 g rozgniecionego czosnku
    • 5 ząbków czosnku
    • 1/4 szkl. posiekanego świeżego rozmarynu
    • 5 gałązek świeżego rozmarynu
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.
    2. Opłukać kurczaka i wytrzeć do sucha. Zetrzeć skórkę z cytryny. Pozostałą cytrynę pokroić w ćwiartki odstawić na bok. Zmiksować masło ze tartą skórką cytryny, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym rozmarynem.
    3. Włóż rękę pod skórę kurczaka na piersi, jak również naciągnij "kieszonki" mięszy nogami i skrzydełkami. Nabierz mieszankę masła z rozmarynem na palce i rozprowadź pod skórą piersi, nóg i skrzydeł. (Zachować 1/4 mieszanki masła i wetrzeć na wierzch skóry).
    4. Przyprawić środek kurczaka solą, pieprzem i papryką. Włożyć również ćwiartki cytryny, gałązki rozmarynu i pokrojony na plasterki czosnek. Związać nogi sznurkiem kuchennym, aby całość zabezpieczyć.
    5. Umieścić kurczaka na blaszce piersią do góry i włożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut, aż wypływające soki będą przezroczyste. Wyciągnąć ze środka "nadzienie" i podawać.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis