Kurczak po meksykańsku

    Kurczak po meksykańsku

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 308 osób

    Ten kurczak jest bardzo wilgotny i smaczny, a przy tym zawiera niewiele kalorii. W zależności od piekarnika być może wystarczy go piec tylko 45 minut, więc obserwuj go uważnie podczas pieczenia, żeby fasola zbytnio nie wyschła.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 filetów z piersi kurczaka
    • 600 ml salsy meksykańskiej
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki ostrej czerwonej papryki w proszku
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, odcedzonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
    2. Ułożyć filety z kurczaka w 3 litrowym naczyniu do pieczenia (lub naczyniu żaroodpornym) o wymiarach 22x32 cm. Wymieszać salsę z czerwoną papryką, kuminem, sokiem z cytryny, ostrą papryką i czosnkiem. Polać mieszaniną kurczaka. Na wierzch wysypać czarną fasolę i przykryć naczynie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 do 1,5 godziny. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis