Tropikalny kurczak z owocową salsą

    Tropikalny kurczak z owocową salsą

    Zapisz do ulubionych
    3godz.45min.


    Zrobione przez 59 osób

    To bardzo owocowe i pikantne danie z kurczaka. Pasuje świetnie na przyjęcie ogrodowe, albo na obiad w grudniu, kiedy chcemy sobie pomarzyć o wakacjach w tropikach. Najlepiej smakuje grillowany!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 puszki (po 450 ml) ananasa w cząstkach wraz z sokiem
    • 2 mango, obrane, usunięte pestki i pokrojone w kostkę
    • 2 zielone papryczki chili pokrojone w kostkę
    • 15 g (1/3 szklanki) drobno posiekanej świeżej kolendry
    • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z limonki wraz z miąższem
    • 120 ml (1/2 szklanki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciemnego rumu
    • 1/2 ząbka rozgniecionego czosnku
    • 8 filetów z kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. W misce wymieszać ananasa wraz z sokiem z mango, papryczką, kolendrą, sokiem z limonki wraz z miąższem, sokiem pomarańczowym, rumem i czosnkiem. Odstawić na około godzinę przed dodaniem kurczaka.
    2. Odlać z marynaty nieco soku, żeby później polać nim kurczaka. Piersi z kurczaka marynować w pozostałej części salsy przez 2 do 6 godzin.
    3. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C.
    4. Marynatę wylać, a kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż wyciekający z niego sok będzie przejrzysty. Przed podaniem polać pozostawionym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis