Dyniowe ciasto z duchami

    Dyniowe ciasto z duchami

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pyszne, wilgotne, dietetyczne ciasto, z duchami świetne na Halloween. Duchy można narysować białym lukrem (lukier: wymieszać na gładką masę cukier puder z gorącą wodą).

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce (dużych oczkach)
    • 1 szklanka cukru
    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklanka oleju
    • 3 jajka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
    • garść orzechów włoskich
    • 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Całe jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon.
    2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.
    3. Na koniec dodać startą dynię i orzechy. Delikatnie wymieszać całość łyżką.
    4. Gotowe ciasto wlać do prostokątnej foremki (24x36cm), wysmarownej masłem i posypanej mąką.
    5. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180ºC) przez około 50 minut.
    6. Po upieczeniu, ciasto lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    rada

    Zamist cukru pudru można zrobić lukier lub polewę czekoladową.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    DominikaMatczak
    3

    Uwielbiam ten przepis i to ciasto Specjalnie nawet zaczęłam mrozić paczuszki z dynią, żeby móc się cieszyć tym smakołykiem przez całą zimę Mniam! - 23 paź 2014

    2

    dodałem więcej dyni (3 szklanki) oraz nie dodałem orzechów. - 27 paź 2013

    PokemoonPokebol
    1

    Uważam ,że to dobry przepis z wykorzystaniem dyni ,odpowiedni na jesień i halloween - 29 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis