Kurczak pieczony w cytrynie i ziołach

    Kurczak pieczony w cytrynie i ziołach

    11polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 642 osoby

    Moja rodzina uwielbia tego kurczaka! Pamiętajcie tylko, żeby porządnie wetrzeć przyprawy w skórę i pod skórę!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżeczki włoskiej mieszanki przypraw
    • 1/2 łyżeczki soli przyprawowej
    • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    • 2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wymieszać przyprawy włoskie z solą, gorczycą, czosnkiem granulowanym i czarnym pieprzem, odstawić. Dokładnie umyć kurczaka, usunąć wnętrzności (jeśli są). Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia wielkości 13x23 cm. 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw wsypać do środka kurczaka, a pozostałą częścią przypraw natrzeć go z wierzchu.
    3. Sok z dwóch cytryn wycisnąć do małej miseczki lub kubka i wymieszać z oliwą. Polać mieszaniną kurczaka.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, aż soki wyciekające z kurczaka będą przezroczyste, polewając od czasu do czasu sokami.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Dobre ale bez szału. Dodałam rozmarynu. - 21 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis