Miodowe szaszłyki z kurczaka

    Miodowe szaszłyki z kurczaka

    14polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2545 osób

    Najlepsze z warzywami! Można je marynować przez całą noc i na drugi dzień grillować je na świeżym powietrzu!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 60 ml (1/4 szkl.) oleju roślinnego
    • 80 ml (1/3 szkl.) miodu
    • 80 ml (1/3 szkl.) sosu sojowego
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 8 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę o krawędzi 3 cm
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 małych cebulek, pokrojonych w 6 cm kawałki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w 6 cm kawałki
    • patyczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużej misce utrzeć olej razem z miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przed doadniem kurczaka należy odstawić małą ilość marynaty na później, żeby posmarować szaszłyki. Włożyć do miski kurczaka, czosnek, cebule, papryki i marynować w lodówce przynajmniej przez 2 godziny (im więcej tym lepiej).
    2. Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury.
    3. Odsączyć marynatę z kurczaka i warzyw. Marynatę możemy już wyrzucić. Ponabijać na patyczki na przemian kurczaka i warzywa.
    4. Lekko natłuścić kratkę grilla. Położyć szaszłyki na grillu i grillować przez 12-15 minut, aż wypływające soki z kurczaka będą przezroczyste. Obrócić i posmarować pozostawioną wcześniej marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    w funcji grill w piekarniku też wychodzi pyszne, chociaż na pewno skosztuje też wersji na grillu pod chmurką - 04 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis