Skrzydełka z kurczaka po japońsku

    Skrzydełka z kurczaka po japońsku

    65polubień
    1godz.


    Zrobione przez 1173 osoby

    Panierowane skrzydełka kurczaka smażone na maśle, a następnie pieczone w pikantnym sosie sojowym z cukrem, octem i solą czosnkową. Pyszne skrzydełka, palce lizać!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 1400 g skrzydełek z kurczaka
    • 1 jajko
    • 120 g (1 szkl.) mąki pszennej do panierki
    • 225 g (1 szkl.) masła
    • SOS
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki wody
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 120 ml (1/2 szkl.) octu
    • 1/2 łyżeczki (lub do smaku) czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Przeciąć skrzydełka na pół, zanurzyć w jajku i obtoczyć w mące.
    3. W dużej, głębokiej patelni roztopić masło na średnim ogniu i usmażyć skrzydełka na ciemny brąz. Następnie przenieść do płytkiej brytfanki.
    4. W małej misce wymieszać sos sojowy z wodą, cukrem, octem, czosnkiem granulowanym i solą. Zalać tym skrzydełka.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 45 minut, często podlewając czerpanym z dna brytfanki sosem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    3

    Skrzydełka najlepsze na świecie Robiłam również udka z kurczaka, tak samo pycha My lubimy ostre, Dodałam papryczki chili.. pyszne słodko, kwaśno, ostre Dziękuję - POLECAM !! - 30 gru 2013

    autor:
    2

    Pycha,do skrzydelek do sosu dodałam kalafior i fasolkę szparagowa -rewelacja. - 29 paź 2014

    autor:
    2

    Mistrzostwo świata przepis. Pomimo tego że zawsze lubię jeść dobrze doprawione mięso, strasznie smakowało z resztą nie tylko mi. Tak więc dla tych co lubią dobrze posolone polecam. - 15 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis