Kurczak z ryżem

    Kurczak z ryżem

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 420 osób

    Wspaniały kurczak serwowany z ryżem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki papryki
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 120 g posiekanej cebuli
    • 1,5 łyżeczki zgniecionego czosnku
    • 185 g (1 szkl.) białego ryżu długiego
    • 640 ml bulionu drobiowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 1/8 łyżeczki szafranu
    • 400 g pomidorów w puszce
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pokroić piersi w kawałki długości 3 cm. Przyprawić 1/4 łyżęczki soli, pieprzu i papryki.
    2. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć do uzyskania złotego koloru. Zdjąć kurczaka z ognia i odstawić.
    3. Wrzucić na patelnię zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Dodać ryż i ciągle mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Wlać bulion i białe wino oraz dodać szafran i pomidory. Wmieszać pozostałą sól, pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    4. Ponownie włożyć kurczaka na patelnię i tylko go podgrzać. Dodać natkę pietruszki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis