Aromatyczny kurczak cytrynowy

    Aromatyczny kurczak cytrynowy

    2polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 167 osób

    Prosty przepis na kurczaka gotowanego w wolnowarze, który smakuje wyśmienicie - mięso rozpływa się w ustach!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w ćwiartki
    • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi, posiekana
    • 1 (1,3 kg) cały kurczak
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, utartego
    • wyciśnięty sok i starta skórka z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 9godz.  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Wetrzeć sól i pieprz w skórę kurczaka i następnie włożyć jabłko i seler do środka kurczaka. Włożyć kurczaka do wolnowara. Posypać posiekaną cebulą, rozmarynem, startą skórką z cytryny i polać sokiem z cytryny. Wlać 1 szklankę wody do wolnowara.
    2. Przykryć i gotować w wysokiej temperaturze przez 1 godzinę. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować przez 6-8 godzin, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis