Kurczak prosto z Wenecji

    Kurczak prosto z Wenecji

    23polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 85 osób

    Pyszne danie z kurczaka, które można zabrać na przejażdżkę gondolą po weneckich kanałach. Serwować z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 duże pomidory, obrane, bez pestek i posiekane
    • 1 (1,3 kg) kurczak, bez kości i pokrojony na kawałki wielkości kęsa
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 posiekana cebula
    • 1 posiekana łodyga selera naciowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
    • szczypta soli
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 110 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Lekko posypać kurczaka mąką. Podgrzać oliwę na średnim ogniu. Szybko podsmażyć kurczaka, często mieszając, aby goróno przyrumienić. Dodać cebulę i seler i smażyć 1-2 minuty. Dodać wino i posiekane pomidory.
    2. Przyprawić oregano, solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Obrócić kurczaka raz na drugą stronę.
    3. Polać octem balsamicznym i wrzucić grzyby. Gotować przez kolejne 5-10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    HalinaPawlicka
    1

    - - 29 sie 2014

    iwciecier
    autor:
    0

    Ja dodałam cydru zamiast wina. Wyszło całkiem dobre - 27 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis