Kurczak w zielonych oliwkach

    Kurczak w zielonych oliwkach

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 27 osób

    Smaczna, cytrynowa potrawa marokańska, która idealnie smakuje z ryżem. Uwaga: nie przesadzić z solą, oliwki są już solone.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 (1kg) cały kurczak, pokrojony na kawałki
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 posiekane cebule
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki papryki
    • 450 g wydrylowanych zielonych oliwek
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 470 ml (2 szkl.) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać olej w dużej patelni. Wrzucić cebule i posypać imbirem i papryką. Podsmażyć cebulę na złoto.
    2. Umieścić kawałki kurczaka na cebuli. Dodać 1-2 szklanki wody, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwki. Gotować przez około 1 godzinę, aż kurczak będzie ugotowany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis