Kurczak w ostrych przyprawach

    Kurczak w ostrych przyprawach

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1006 osób

    Wspaniały w czasie lata ze świeżą kukurydzą, sałatką z warzyw z ogrodu i puree ziemniaczanym.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub słodkiej)
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegp
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 1/8 łyżeczki cebuli w proszku
    • 2 połówki piersi kurczaka, bez skóry i kości

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temp. 175ºC. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Nagrzać ciężką patelnię na dużym ogniu przez 5 minut aż będzie bardzo gorąca.
    2. Połączyć paprykę razem z solą, pieprzem cayenne, kminem, tymiankiem, białym pieprzem i cebulą w proszku. Naoliwić piersi kurczaka po obu stronach olejem w sprayu, a następnie dobrze pokryć mieszanką przypraw.
    3. Umieścić kurczaka na gorącej patelni i smażyć 1 minutę. Obrócić i smażyć 1 minutę. Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis