Ziołowy kurczak w cieście

    Ziołowy kurczak w cieście

    12polubień
    30min.


    Zrobione przez 313 osób

    Te kawałki kurczaka zapiekane w cieście są pyszne i soczyste! Wiele moich znajomych pytało o przepis, a mój mąż je po prostu uwielbia!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
    • 2 jajka, rozbełtane
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • szczypta zgniecionych płatków czerwonej papryki
    • 1/2 szkl. bułki tartej
    • 1/2 szkl. kiełków pszenicznych
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
    • 1 łyżka oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Popryskać blachę olejem w sprayu.
    2. Odciąć nadmiar tłuszczu z kurczaka i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
    3. W misce rozbełtać jajka z wodą i dodać kawałki kurczaka.
    4. W misce połączyć natkę pietruszki, tymianek, czerwoną paprykę, bułkę tartą, kiełki pszeniczne, bazylię i pieprz. Dodać olej i wymieszać widelcem, żeby wszystko równo pokryć. Wlać marynatę do worka, wrzucić również kurczaka i dobrze wymieszać.
    5. Umieścić kurczaka na przygotowanej blaszce i piec w 220ºC przez 10 minut, obrócić wszystkie kawałki i piec przez kolejne 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    5

    nie, nie, nie ... coś tu jest nie tak, w smaku średnie, a później jeszcze jakiś dziwny dyskomfort w brzuchu ;/ - 08 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis