Skrzydełka kurczaka na słodko

    Skrzydełka kurczaka na słodko

    6polubień
    5godz.40min.


    Zrobione przez 166 osób

    Słodkie, mięciutkie skrzydełka kurczaka przygotowane z powszechnie dostępnych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki sosu sojowego
    • 1/4 szklanki dobrze ubitego brązowego cukru
    • 1/2 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 700 g skrzydełek kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23x33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.
    2. Nagrzać piekarnik do175°C.
    3. Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 45 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia. Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 50 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis