Kandyzowane skrzydełka kurczaka

    Kandyzowane skrzydełka kurczaka

    1polubienie
    4godz.45min.


    Zrobione przez 343 osoby

    Te skrzydełka są słodkie i klejące jak cukierki! Sos można odgrzać i polać nim porcję ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 ml (1,2 szkl.) miodu
    • 6 łyżek sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 900 g skrzydełek kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. W średniej patelni doprowadzić do wrzenia miód, sos sojowy i czosnek.
    2. Umieścić skrzydełka w żaroodpornym naczyniu wielkości 27x39 cm i polać mieszanką miodową. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki i marynować przez kilka godzin lub zostawić na noc.
    3. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez 1 godzinę; obrócić skrzydełka po pół godzinie. Zdjąć folię i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć skrzydełka z sosu i piec na drucianej podstawce przez 10 minut. Obrócić skrzydełka i piec jeszcze przez 10 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis