Kurczak w sosie grzybowym

    Kurczak w sosie grzybowym

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 97 osób

    Bogaty, smaczny kurczak, prosty do przygotowania, ze świeżymi składnikami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry
    • 3 łyżki mąki razowej
    • 2 łyżki zgniecionych szalotek
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 120 ml (1/2 szkl.) bulionu drobiowego
    • 8 świeżych grzybów, pokrojonych w paski
    • 1 gałązka świeżego estragonu
    • 3,5 łyżki wina porto
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę na dużym ogniu. Obtoczyć kurczaka w mące, wrzucić na patelnię, zminejszyć ogień i smażyć na małym ogniu przez 10 minut (aż będzie ugotowany w środku). Wyłożyć kurczaka na talerz i przykryć, żeby zbytnio nie ostygł.
    2. Do tej samej patelni dodać szalotki, podsmażyc przez 1 minutę, dodać wino i gotować aż połowa wyparuje. Dodać bulion i podgrzewać przez 5 minut aż sos zgęstnieje.
    3. W międzyczasie na małej patelni podsmażyć grzyby w małej ilości tłuszczu. Dodać estragon, a następnie w dużej patelni gotować kurczaka z grzybami i sosem winnym przez 7 minut. Dodać porto i gotować przez kolejne 5 minut.
    4. Ułożyć kurczaka na talerzu polać po wierzchu sosem. Posypać posiekaną pietruszką i można dodatkowo udekorować gałązkami tymianku. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis