Szybki kurczak na winie

    Szybki kurczak na winie

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 282 osoby

    Doskonały przepis na kurczaka, który nadaje się na każdą okazję. Świetnie smakuje z ryżem lub z makaronem. Podawać z uśmiechem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 połowki piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na paski
    • 2 jajka, rozbełtane
    • 40 g startego sera parmezan
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 4 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przyprawić kurczaka solą i pieprzem do smaku. Rozsypać na płytkim talerzu ser parmezan. Podzielić pokrojonego kurczaka na 3 części i obtoczyć kurczaka w jajku, następnie w parmezanie. Powtórzyć czynność aż wszystkie kawałki kurczaka będą spanierowane (Jeśli zabraknie jajka lub sera należy dodać więcej).
    2. Na patelni rozpuścić masło lub margarynę na średnio-dużym ogniu. Smażyć kurczaka, często mieszając, aż będzie złoto-brązowy.
    3. Zmniejszyć ogień i dodać wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis