Szybki kurczak na winie

    Allrecipes

    Szybki kurczak na winie

    Szybki kurczak na winie

    (288)
    40min.


    Zrobione przez 282 osoby

    Doskonały przepis na kurczaka, który nadaje się na każdą okazję. Świetnie smakuje z ryżem lub z makaronem. Podawać z uśmiechem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 połowki piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na paski
    • 2 jajka, rozbełtane
    • 40 g startego sera parmezan
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • 4 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przyprawić kurczaka solą i pieprzem do smaku. Rozsypać na płytkim talerzu ser parmezan. Podzielić pokrojonego kurczaka na 3 części i obtoczyć kurczaka w jajku, następnie w parmezanie. Powtórzyć czynność aż wszystkie kawałki kurczaka będą spanierowane (Jeśli zabraknie jajka lub sera należy dodać więcej).
    2. Na patelni rozpuścić masło lub margarynę na średnio-dużym ogniu. Smażyć kurczaka, często mieszając, aż będzie złoto-brązowy.
    3. Zmniejszyć ogień i dodać wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (288)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis