Fajitas z kurczakiem

    Fajitas z kurczakiem

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1139 osób

    W tym przepisie używam udek z kurczaka, ale równie dobrze można wykorzystać filety z piersi kurczaka. Podawać z ciepłymi tortillami i kwaśną śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżka sosu Worcester
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • ostry sos paprykowy do smaku
    • 700 g udek z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojonych w paski
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
    • 1 zielona papryka, pokrojona na cienkie paski
    • sok z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W średniej misce połączyć sos Worcester, ocet, sos sojowy, ostrą paprykę chili, czosnek i ostry sos. Włożyć kurczaka do marynaty i obracać, żeby całego pokryć marynatą. Marynować przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin.
    2. Rozgrzać olej w dużej patelni na dużym ogniu. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulę i zieloną paprykę i smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i pokropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis