Pikantny kurczak z grilla w stylu jamajskim

    Pikantny kurczak z grilla w stylu jamajskim

    2polubienia
    8godz.30min.


    Zrobione przez 107 osób

    Marynowany w ziołach kurczak smakuje wyśmienicie z ryżem i lekką sałatką warzywną.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1/2 cebuli dymki, zgniecionej
    • 60 ml (1/4 szkl.) soku pomarańczowego
    • 1 łyżka zgniecionego świeżego imbiru
    • 1 łyżka zgniecionej papryczki jalapeno
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 ząbek zgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 (1 kg) cały kurczak, pokrojony w małe kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.30min. 

    1. Połączyć cebulę dymkę z sokiem pomarańczowym, imbirem, papryczkami, sokiem z cytryny lub lemonki, sosem sojowym, czosnkiem, zielem angielskim, cynamonem i goździkami. Dodać kurczaka i marynować 8 godzin.
    2. Nabić kawałki kurczaka na szpikulce i grillować w średniej temperaturze. Można polać przed grillowaniem pozostałą marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis