Śródziemnomorski kurczak w cytrynie

    Śródziemnomorski kurczak w cytrynie

    10polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 447 osób

    Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami! Mniam mniam kuchnia śródziemnomorska! W przepisie wykorzystane sa nóżki kurczaka, ale można użyć jakiekolwiek innej części kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cytryna
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • 3 ząbki czosnku, zgniecionego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
    • 6 nóżek kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC.
    2. W naczyniu żaroodpornym wielkości 27x39 cm zetrzeć skórkę z połowy cytryny, wycisnąć z niej sok i dodać oregano, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
    3. Zdjąć skórę z nóg kurczaka i wyrzucić. Polać kurczaka cytrynową marynatą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć naczynie piec przez 20 minut. Obrócić kurczaka i polać utworzonym sosem.
    4. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 205ºC i piec bez przykrycia przez 30 minut, polewając sosem co 10 minut. Podawać wraz z utworzonym sosem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 05 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis