Paprykowy kurczak z grzybami

    Paprykowy kurczak z grzybami

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 363 osoby

    Ten kurczak ma to coś! Gotuj go pod przykryciem to powstanie pyszny sos grzybowy, którym na koniec można polać ugotowanego kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta czosnku granulowanego
    • 50 g masła
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 450 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ubić piersi kurczaka na grubość 1,5 cm. Posypać do smaku obie strony kurczaka papryką, solą, pieprzem i czosnkiem.
    2. W dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Ułożyć piersi kurczaka na patelni i smażyć przez 10 minut. Obrócić piersi kurczaka i ułożyć warstwę cebuli i grzybów na wierzchu. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
    3. Zdjąć przykrywkę i wymieszać cebulę i grzyby z sosem. Zmniejszyć ogień na mały i dalej gotować bez przykrycia przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis