Paprykowy kurczak z grzybami

    (389)

    Ten kurczak ma to coś! Gotuj go pod przykryciem to powstanie pyszny sos grzybowy, którym na koniec można polać ugotowanego kurczaka.


    Zrobione przez 363 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi kurczaka bez kości i skóry
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta czosnku granulowanego
    • 50 g masła
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 450 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ubić piersi kurczaka na grubość 1,5 cm. Posypać do smaku obie strony kurczaka papryką, solą, pieprzem i czosnkiem.
    2. W dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Ułożyć piersi kurczaka na patelni i smażyć przez 10 minut. Obrócić piersi kurczaka i ułożyć warstwę cebuli i grzybów na wierzchu. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
    3. Zdjąć przykrywkę i wymieszać cebulę i grzyby z sosem. Zmniejszyć ogień na mały i dalej gotować bez przykrycia przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (389)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis