Kurczak w occie balsamicznym

    Kurczak w occie balsamicznym

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 3606 osób

    Ten kurczak smakuje wyśmienicie zarówno z ryżem jak i z makaronem. Fasolka szparagowa może być świetną przystawką do tego dania.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 połówek piersi kurczaka bez kości i skóry
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka soli czosnkowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
    • 120 ml (1/2 szkl.) octu balsamicznego
    • 400 g krojonych pomidorów w puszce
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przyprawić piersi kurczaka czarnym pieprzem i solą czosnkową. Podgrzać oliwę na średniej patelni i przyrumienić cebulę i przyprawione piersi kurczaka.
    2. Wlać pomidory i ocet balsamiczny na kurczaka i dodać zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    9

    Ja robiłam tę potrawę na zaledwie dwie osoby więc musiałam odpowiedni zmniejszyć proporcje. Po zakończeniu przygotowania kurczaka, już po wyłączeniu gazu pod garnkiem dodałam łyżkę naturalnego jogurtu. Bardzo kwaśny smak po occie balsamicznym nie osłabł ale stał się bardziej aksamitny. Danie podałam z ryżem fasolką szparagową i marchewką-junior z wody. Pycha. - 14 paź 2012

    AgnieszkaMandrysz
    4

    przepis wspaniały, jednakże dodałam pod koniec odobine wina czerwonego polslodkiego oraz lyzeczke jasnego miodu i pieprzu w kulkach. wspaniałe godne polecenia! - 03 lut 2013

    autor:
    1

    - 08 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis