Ciasto czekoladowe z gorącym sosem

    Ciasto czekoladowe z gorącym sosem

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 81 osób

    To bogate w smaku, bardzo proste ciasto czekoladowe, które nie jest przesadnie słodkie. Podawać z kulką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Uwaga: sos będzie płynny, więc nie pieczcie ciasta za długo, nawet jeśli będzie wyglądać, jakby jeszcze nie było upieczone.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma 22 cm

    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru białego
    • 30 g (6 łyżek) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 220 g (1 szklanka) brązowego cukru
    • 415 ml (1 i 3/4 szklanki) gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W średniej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, 2 łyżkami kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Wmieszać mleko, olej, wanilię i wymieszać całość na gładką masę. Wyłożyć do niewysmarowanej tłuszczem kwadratowej formy o boku 22 cm.
    2. Wymieszać brązowy cukier z 4 łyżkami kakao, a następnie posypać tą mieszanką ciasto w formie. Całość zalać gorącą wodą, nie mieszać!
    3. Piec w 175 stopniach C przez 35-40 minut. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis