Irlandzki chleb na sodzie

    Irlandzki chleb na sodzie

    4polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1018 osób

    Pyszny chleb, który bardzo szybko i łatwo się piecze. Najlepiej go upiec dzień wcześniej, albo na kilka godzin przed planowanym spożyciem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 22x12 cm

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 15 g (1 łyżka) proszku do pieczenia
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 475 ml (2 szklanki) maślanki
    • 55 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę wielkości 22x12 cm.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. W osobnej misce wymieszać jajko z maślanką i dodać na raz do mieszaniny z mąką. Wymieszać tylko tyle, żeby suche składniki zamokły. Wmieszać masło. Wlać do przygotowanej foremki.
    3. Piec przez 65-70 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w chleb wyjdzie czysta. Studzić na metalowej kratce. Dla uzyskania najlepszego smaku zawinąć w folię aluminiową na kilka godzin lub na noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis