Chleb żytni

    Chleb żytni

    4polubienia
    4godz.


    Zrobione przez 63 osoby

    Wspaniale pachnący, domowy chleb, który jest w dodatku bardzo zdrowy. Wspaniale smakuje z musztardą, smalcem, ostrym żółtym serem albo z kiszoną kapustą.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 14 g aktywnych suchych drożdży
    • 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłego mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 120 ml (1/2 szklanki) melasy
    • 2 łyżki masła
    • 330 g (3 i 1/4 szklanki) mąki żytniej
    • 340 g (2 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże.
    2. W dużej misce wymieszać mleko z cukrem i solą. Za pomocą miksera mieszaj cały czas dodając melasę, masło, mieszaninę z drożdżami i 1 szklankę mąki żytniej.
    3. Mieszając drewnianą łyżką dodawać pozostałą mąkę żytnie. Następnie dodawać mąkę chlebową, mieszając łyżką aż ciasto będzie na tyle gęste, że trzeba je będzie wyrabiać ręcznie.
    4. Wyrabiać 5 do 10 minut, dodając tyle mąki, ile będzie trzeba. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk lub do stolnicy, należy dodać więcej mąki.
    5. Przykryć ciasto i odstawić, aby wyrosło na 1 - 1,5 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
    6. Lekko ugnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części i uformować dwa okrągłe bochenki. Położyć bochenki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i odstawić, aby podwoił swoją objętość (na około 1,5 godziny).
    7. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec przez 30 do 35 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis