Muffiny bananowo-orzechowe

    Muffiny bananowo-orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 207 osób

    Te muffiny bananowe zawierają niewiele cholesterolu, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej obniżyć ich kaloryczność zastąp olej 1/3 szklanki musu jabłkowego.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinów

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 7 g (1 i 1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 białka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 30 g (1/4 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Foremki do muffinów spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    3. W średniej misce lekko ubić białka. Wmieszać banany, cukier, olej i skórkę cytrynową. Dodać do mieszaniny z mąką i wymieszać lekko, tylko tyle aby składniki się połączyły. Wmieszać orzechy. Przelać ciasto do foremek do 2/3 ich wysokości.
    4. Piec przez 20-25 minut, aż będą lekko przyrumienione. Wyjąć z foremek.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis