Scones - czyli szkockie bułeczki owsiane

    Scones - czyli szkockie bułeczki owsiane

    22polubienia
    30min.


    Zrobione przez 316 osób

    Scones to bardzo zdrowe i pożywne owsiane lekko słodkie bułeczki. Można do nich dodać rodzynek lub suszonych owoców, albo na przykład mrożonych jagód.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 ciasteczek

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 160 g (2 szklanki) płatków owsianych
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 20 g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 70 g (1/2 szklanki) suszonych porzeczek
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 115 g roztopionego masła
    • 80 ml (1/3 szklanki) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i porzeczkami. W środku zrobić wgłębienie. W małej misce roztrzepać jajko, aż będzie pieniste, a następnie dodać do niego roztopione masło i mleko i wymieszać. Wlać mieszaninę do zagłębienia w mące i wymieszać całość, aby powstało miękkie ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa koła o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na przygotowanej blasze. Przeciąć koła jak pizzę na 8 klinów.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasto lekko urośnie i będzie przyrumienione. Porozdzielać kliny i podawać na ciepło.
    4. Zamiast formować z ciasta koła można je po prostu nakładać łyżką na blachę, żeby powstały okrągłe bułeczki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    5

    Świetne i proste! Zamiast porzeczek dodałam suszoną żurawinę - okazuje się, że też pasuje! Na ciepło z miodem są wprost cudowne... - 03 paź 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis