Miodowy chleb pełnoziarnisty

    Miodowy chleb pełnoziarnisty

    3polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 88 osób

    Nic nie pachnie tak wspaniale jak świeżo upieczony chleb - a ten chleb smakuje tak wspaniale, jak pachnie! Można go też upiec w piekarniku - w tym celu po wyrobieniu ciasta w automacie należy je przełożyć do foremki i pozwolić wyrosnąć (ok. 1 godz.), a następnie piec w 175 stopniach C.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek 750 g

    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżki miodu
    • 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pełnoziarnistej
    • 40 g (1/3 szklanki) mleka w proszku
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Włożyć składniki do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Ustawić na duży bochenek (750 g) z pełnoziarnistej mąki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis