Muffiny jagodowe

    Muffiny jagodowe

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 96 osób

    Oto dietetyczne muffiny o niskiej zawartości cholesterolu. Jeśli wyjdą zbyt suche, następnym razem dodaj więcej mleka.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinów

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 150 g (1 szklanka) świeżych jagód
    • 1 białko
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 120 ml (1/2 szklanki) chudego mleka
    • 2 łyżki roztopionej margaryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Tłuszczem w sprayu spryskać 12 foremek do muffinów. Odstawić.
    2. Wymieszać jagody z 1/4 szklanki mąki. Odstawić. W misce lekko ubić białko z 1 łyżką oleju. Wmieszać mleko i roztopioną margarynę.
    3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Przesiać wszystkie suche składniki do miski z mieszaniną z ubitym białkiem. Wymieszać tylko tyle, żeby mąka zawilgła. Ciasto będzie wyglądać na grudkowate. NIE WOLNO MIESZAĆ ZA DŁUGO. Dodać jagody i delikatnie zamieszać. Przelać ciasto do foremek do 2/3 ich wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż muffiny będą z wierzchu złocistobrązowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis