Masa cytrynowo-pomarańczowa

    Masa cytrynowo-pomarańczowa

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Masa do ciast i tortów na bazie bitej śmietany, o świeżym cytrynowo-pomarańczowym smaku. Świetnie pasuje do różnych biszkoptów i ciast z dodatkiem owoców cytrusowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
    • (1/2 szklanki) soku pomarańczowego
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 jajko
    • 235 ml (1 szklanka) bitej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W rondelku na średnim ogniu wymieszać cukier z mąką, sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową, sokiem z cytryny i z jajkiem. Gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, a następnie dodać bitą śmietanę i bardzo delikatnie wymieszać. Masy wystarczy na przełożenie jednego okrągłego placka o średnicy 22 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis