Biszkopt pomarańczowy

    Biszkopt pomarańczowy

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Lekki biszkopt o smaku pomarańczy smakuje wspaniale w letni dzień. Aby biszkopt wyszedł idealnie należy bardzo delikatnie wymieszać ubite na sztywno białka z resztą ciasta. Po upieczeniu należy go odwrócić do góry nogami i pozostawić w tej pozycji by ostygł. Niektórzy też radzą, by w ogóle nie smarować tłuszczem blachy, w której się piecze biszkopt.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 22 cm

    • 3 jajka
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 90 ml (6 łyżek) soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 22 cm.
    2. Kiedy jajka są jeszcze zimne (tuż po wyjęciu z lodówki) oddzielić białka od żółtek. Pozostawić aby nabrały temperatury pokojowej.
    3. Ubić żółtka z cukrem i skórką pomarańczową, aż masa będzie lekka i puszysta. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stale mieszając do mieszaniny z żółtkami dodawać na przemian mieszaninę z mąką i sok pomarańczowy.
    4. W oddzielnej dużej CZYSTEJ misce, za pomocą CZYSTEJ trzepaczki lub CZYSTYCH końcówek miksera ubić białka na sztywno, a następnie dodać je do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać.
    5. Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec w 165 stopniach C przez 50-60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis