Bananowe muffiny z czekoladą

    Bananowe muffiny z czekoladą

    2polubienia
    33min.


    Zrobione przez 196 osób

    Przepis ten powstał z myślą o obniżeniu ilości tłuszczu w muffinach bananowych. Są tak pyszne, że na pewno nie będzie ci brakować tych kalorii! Z tego samego ciasta można też upiec szybki bananowy placek. Wtedy należy uzyć keksówki o wymiarach 20x10 cm i piec w 175 stopniach C przez 45-50 minut.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinów

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 białka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 60 g (1/4 szklanki) musu jabłkowego
    • 85 g (1/2 szklanki) groszków czekoladowych deserowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. 12 foremek do muffinów lub babeczek spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i cukrem. Dodać białka, mus jabłkowy i puree bananowe i wymieszać, aby wszystkie suche składniki zamokły. Wmieszać groszki czekoladowe. Wlać ciasto do foremek.
    3. Piec przez 15-18 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis